Zacząłem szukać czegoś lekkiego, takiego, co nie wymaga wielkiego skupienia, a jedynie odrobiny szczęścia i dobrej zabawy. I tak, po kilku minutach przeglądania różnych opcji, zainstalowałem
aplikacja vavada, która akurat wyskoczyła mi w reklamie, a ja, będąc w tym stanie błogiego otępienia, uznałem, że to idealny moment, żeby sprawdzić, o co w tym wszystkim chodzi. Pamiętam, że gdy pierwszy raz uruchomiłem tę aplikację, moje oczy rozszerzyły się z zaskoczenia – wszystko było takie kolorowe, takie żywe, zupełnie inaczej niż ten szary, sterylny świat, który mnie otaczał. Zarejestrowałem się błyskawicznie, przelewając drobną kwotę, która nie zrobiła mi różnicy, chyba jakieś dwieście złotych, i zacząłem eksplorować, co ta platforma ma do zaoferowania. Na początku kręciłem tymi najprostszymi slotami, tymi z owocami i dzwoneczkami, i za każdym razem, gdy udało mi się zgarnąć choćby kilka złotych, czułem na twarzy uśmiech, który pojawiał się tam po raz pierwszy od wielu tygodni. To było jak mały zastrzyk dopaminy, który sprawił, że zapomniałem o ciężarze odpowiedzialności, o tych wszystkich chorych, o zmęczeniu, o tym, że za kilka godzin znowu będę musiał stawić czoła rzeczywistości.
Godziny mijały, a ja wciągnąłem się w ten wirtualny świat tak bardzo, że zapomniałem o czasie. Kawa dawno mi wystygła, a ja nawet nie zwróciłem na to uwagi, bo cały mój mózg skupiony był na tych wirujących bębnach. Przeszedłem od prostych gier do bardziej skomplikowanych tytułów, które oferowały darmowe spiny, bonusowe rundy i mnóstwo dodatkowych atrakcji. I wtedy, około trzeciej nad ranem, kiedy to zmęczenie zaczęło naprawdę dawać mi się we znaki, a oczy piekły mnie od wpatrywania się w ekran, trafiłem na grę, która miała w sobie coś wyjątkowego. Była to maszyna z motywem starożytnego Egiptu, z piramidami, skarabeszami i tajemniczymi oczami Horusa. Coś kazało mi postawić wszystko, co miałem na koncie, czyli jakieś sto pięćdziesiąt złotych, na jedną, ostatnią rundę, zanim wrócę do obchodzenia pacjentów. To był impuls, nagła decyzja, która nie miała żadnego logicznego uzasadnienia, a jedynie czystą, instynktowną wiarę w to, że zaraz może wydarzyć się coś niesamowitego.
Kiedy kliknąłem ten przycisk, a bębny zaczęły kręcić się z zawrotną prędkością, wstrzymałem oddech. Serce waliło mi jak młotem, a ja czułem, że każda sekunda ciągnie się jak wieczność. Pierwszy bęben zatrzymał się na symbolu skarabeusza, drugi również, a trzeci… trzeci pokazał tę samą postać, a zaraz potem cały ekran rozbłysnął feerią barw i dźwięków, które w tej sterylnej, szpitalnej ciszy wydały mi się niemal oburzające. Na saldzie nagle pojawiła się liczba, która sprawiła, że aż podskoczyłem na krześle, a potem musiałem zakryć usta dłonią, żeby nie krzyknąć z wrażenia. Wygrałem kwotę, która przekraczała moje roczne zarobki, coś w okolicach dwustu pięćdziesięciu tysięcy złotych. Siedziałem wpatrzony w ekran, mrugając kilka razy, nie mogąc uwierzyć w to, co właśnie zobaczyłem, bo przecież to niemożliwe, żeby tak po prostu, w środku zwykłej, szpitalnej nocy, zdobyć fortunę. Myślałem, że to może jakaś pomyłka, że zaraz pojawi się komunikat o błędzie, że aplikacja się zawiesi i wszystko zniknie, ale nic takiego się nie stało. Saldo pozostało, dzwoneczki nadal grały, a ja wpatrywałem się w ten ekran z mieszaniną niedowierzania, strachu i czystej, dziecięcej radości.
Przez następne kilka minut po prostu siedziałem nieruchomo, bojąc się dotknąć czegokolwiek, żeby przypadkiem nie cofnąć tego cudu. W końcu jednak wziąłem kilka głębokich oddechów, wstałem i przeszedłem się po korytarzu, żeby dojść do siebie i sprawdzić, czy wszyscy pacjenci na pewno śpią, czy nie śniło mi się to wszystko w jakiejś gorączce. Kiedy wróciłem do swojego pokoiku, ponownie spojrzałem na telefon i zobaczyłem, że pieniądze wciąż tam są, rzeczywiste, namacalne, gotowe do wypłaty. W tym momencie poczułem ulgę, ale zaraz potem pojawiło się pytanie, co dalej. Wiedziałem, że ta suma zmieni wszystko – mogłem spłacić kredyt, który ciągnął się za mną od lat, mogłem pomóc rodzicom w remoncie, mogłem w końcu kupić sobie lepszy samochód, który nie psuł się co chwilę, a przede wszystkim mogłem odetchnąć z ulgą, wiedząc, że przyszłość mojej rodziny jest zabezpieczona. Chciałem zadzwonić do żony od razu, ale był środek nocy, spała, a ja nie chciałem jej budzić, dopóki sam do końca nie ogarnę tego, co się stało.
Kolejne godziny dyżuru minęły mi w jakimś innym wymiarze. Chodziłem między łóżkami pacjentów, sprawdzałem ciśnienie, podawałem leki, ale w głowie cały czas krążyły mi te wirtualne bębny i ta niesamowita wygrana. Kiedy w końcu nastał ranek, zadzwoniłem do żony, obudziłem ją i powiedziałem tylko: "Już nigdy nie będziemy musieli martwić się o pieniądze". Na początku myślała, że zwariowałem, że to efekt zmęczenia po nocce, ale kiedy wysłałem jej zrzut ekranu, usłyszałem przez słuchawkę najpierw ciszę, a potem płacz, ale taki radosny, oczyszczający płacz, który sam wywołał u mnie łzy w oczach. Wychodząc ze szpitala o szóstej rano, czułem się jak nowo narodzony. Niebo nad Krakowem było szare, ale dla mnie świeciło w kolorach tęczy, każdy krok na tej płycie chodnikowej był lżejszy, powietrze smakowało inaczej, a ja uśmiechałem się do każdego napotkanego przechodnia, chociaż ci patrzyli na mnie jak na wariata. Wsiadłem do autobusu i przez całą drogę do domu nie mogłem przestać myśleć o tym, jak przypadkowe było to wszystko, jak bardzo ten jeden, zwykły wybór, żeby z nudów zainstalować aplikacja vavada, zmienił nasze życie.
Przez pierwsze tygodnie nie mogłem oswoić się z tą myślą. Każdego ranka budziłem się i sprawdzałem konto bankowe, żeby upewnić się, że to nie sen. Żona zaczęła planować wycieczki, remonty i zakupy, a ja patrzyłem na nią z miłością i myślą, że w końcu mogę jej dać wszystko, na co zasługiwała przez te wszystkie lata. Spłaciłem cały kredyt hipoteczny, kupiłem jej wymarzone auto, a rodzicom zafundowałem wycieczkę do Egiptu, która była ich marzeniem od zawsze. Ale najważniejsze było coś innego – ta wygrana dała mi wolność psychiczną, pozwoliła spojrzeć na pracę z innej perspektywy, bez tego ciągłego lęku o jutro. Nadal pracuję w szpitalu, bo to moja pasja, ale teraz robię to z czystej przyjemności, a nie z przymusu, z uśmiechem, który nie znika z mojej twarzy, nawet podczas najcięższych zmian. Zmieniło się moje podejście do ryzyka, do życia, do tego, co uznaję za ważne. Przestałem bać się wyzwań, bo przekonałem się, że czasem warto zaufać przypadkowi, że odrobina szaleństwa w życiu może przynieść coś naprawdę niesamowitego.