Es strādāju par lidostas drošības apsardzes darbinieci, un, ja kāds man būtu teicis pirms gada, ka es kādu dienu sēdēšu lidostas kafejnīcā, spēlēšu online kazino un uzvarēšu gandrīz tūkstoti eiro, es būtu pasmējusies viņam sejā. Bet dzīve ir smieklīga. Man ir četrdesmit pieci gadi, esmu šķīrusies, man ir pieaugusi meita, kas studē Spānijā, un es dzīvoju viena ar savu kaķi Pīci. Mans darbs ir atbildīgs, dažreiz pat pārāk atbildīgs – es esmu tā sieviete, kura skenē jūsu somas, lūdz izņemt klēpjdatorus un šķidrumus, un kura ik pa laikam atrod kaut ko aizliegtu. Tā nav romantiska profesija. Tā ir profesija, kas prasa modrību un pacietību. Un tieši vienā no manām brīvajām dienām, kad man vajadzēja lidot uz Barselonu pie meitas, notika tas stāsts, kuru es nekad neaizmirsīšu.
Viss sākās ar to, ka mans reiss tika aizkavēts par četrām stundām. Četras stundas lidostā. Ja jūs kādreiz esat sēdējis Rīgas lidostas tranzīta zonā, jūs zināt, ka tur nav daudz ko darīt – dažas kafejnīcas, dārgas preces, bezkontakta maksājumi, kas grauj jūsu budžetu. Man bija līdzi tikai rokas bagāža, nedaudz naudas, un es biju izlasījusi visus žurnālus, kas man bija somā. Bija ap pulksten vienpadsmitiem no rīta, saule spīdēja caur stikla sienām, un man bija tāda īpaša sajūta – vientulība pūlī. Visi steidzās, visiem bija plāni, un es sēdēju un gaidīju. Tad es atcerējos, ka mana meita Ilze man bija ieteikusi atvērt online kazino, kad man ir garlaicīgi. "Mamm, tu nevari tikai skatīties cilvēkos, ir jādara kaut kas," viņa teica pēdējā videokonferencē. Es pasmējos tad. Bet tagad es atvēru savu telefonu, ierakstīju meklētājā vārdu, un atradu vietni, kuru biju redzējusi reklāmā –
vavada kazino lv. Tā izskatījās pieklājīgi, nevis kā tie lētie blakšu tīkli, kas sola miljonus. Es reģistrējos, ieliku divdesmit eiro (tieši tik, cik bija paredzēts pusdienām, kuras lidostā bija pārāk dārgas), un sāku spēlēt.
Pirmā spēle, ko es izvēlējos, bija ar senās Grieķijas tēmu – kolonnas, dievi, lauru vainagi. Man patika tā klasiskā mūzika, kas bija nomierinoša, nevis kliedzoša. Es uzliku likmi divdesmit centus. Es neko nesapratu no spēles mehānikas, bet tas nebija svarīgi – es vienkārši griezu un skatījos. Dažreiz uzvarēju eiro, dažreiz zaudēju. Tas bija mierīgi. Es pat aizmirsu, ka atrodos lidostā. Manas domas aizlidoja uz Spāniju, uz meitu, uz to, kā mēs kopā dosimies uz pludmali. Pēc apmēram stundas es pamanīju, ka mana bilance ir nevis sarukusi, bet gan pieaugusi līdz trīsdesmit pieciem eiro. Es domāju – vai tad nav jauki? Es esmu tikusi vaļā no divdesmit minūtēm un vēl esmu naudā. Es turpināju. Bet tad pēkšņi viss mainījās. Kādā brīdī ekrānā izkrita trīs zibens simboli – tie bija izkliedētie simboli. Es nezināju, ko tie nozīmē, bet pēc pāris sekundēm spēle automātiski sāka bonusa kārtu. Tā bija tāda kā maza spēle, kur man vajadzēja savākt zvaigznes. Es vienkārši klikšķināju tur, kur telefons man teica, un skatījos, kā mana bilance aug: 40 eiro, 60, 100, 150. Kad bonuss beidzās, bilance bija 220 eiro. Es pasmaidīju. Es domāju – tas ir jauki, es varēšu nopirkt meitai kādu dāvanu. Bet es neapstājos, jo man vēl bija trīs stundas līdz reisam. Es atstāju naudu kontā un turpināju spēlēt citu spēli – ar jūras tēmu, nāras, gliemežvāki, dzintars. Likmi es palielināju līdz piecdesmit centiem. Es spēlēju vēl stundu, un mans bilance svārstījās starp 180 un 250 eiro. Nebija nekā liela. Līdz brīdim, kad es izdarīju kaut ko, ko nekad nebiju darījusi – es nolēmu iegādāties bonusa spēli. Nevis gaidīt, kamēr tā izkritīs, bet gan nopirkt to tieši. Tas maksāja desmit eiro. Es nospiedu pogu. Un tad es redzēju, kā ruļļi griežas, un kā uz tiem parādās nāras. Nāras rindojās viena pēc otras. Pirmā nāra – 20 eiro. Otrā – 50 eiro. Trešā – 100 eiro. Ceturtā – es nespēju noticēt – 300 eiro. Piektajā līmenī es atklāju burvju gliemežvāku, kas man iedeva 400 eiro. Kad beidzās pēdējais grieziens, es paskatījos uz bilanci. 800 eiro. Astoņi simti. Es aiztaisīju telefonu, ievietoju to somā, aizgāju uz tualeti un aizslēdzos kabīnē. Es nosēdēju tur piecas minūtes, elpodama dziļi. Man bija bail. Ne jau no naudas, bet no tā, ka tas varētu būt sapnis. Es izgāju no tualetes, aizgāju uz kafejnīcu, nopirku kafiju un kūkas gabalu, apsēdos un atkal atvēru telefonu. 800 eiro joprojām tur. Es izņēmu 700 eiro savā bankas kontā, atstājot 100 spēlēšanai, un tad es piezvanīju meitai. "Ilze," es teicu, "tev būs jauns dators." Viņa nesaprata. Es paskaidroju. Viņa klusēja desmit sekundes. Tad viņa teica: "Mammu, tu taču neesi tāda." Bet es biju tāda. Es biju sieviete, kas lidostā, gaidot reisu, uzvarēja 800 eiro.
Kad beidzot iekāpu lidmašīnā, es sēdēju savā sēdeklī un domāju par to, cik dīvaina ir dzīve. Visi šie cilvēki ap mani nezināja, ka es tikko biju nopelnījusi naudu, par kuru meita varēs nopirkt sev visu nepieciešamo studijām. Viņi redzēja tikai parastu sievieti vidējos gados ar grāmatu rokā. Bet es zināju, ka es neesmu parasta. Es biju uzvarētāja. Ne jau tāpēc, ka es biju laimējusi naudu, bet gan tāpēc, ka es beidzot biju izdarījusi kaut ko tikai sev, bez atļaujas, bez plāna, bez bailēm. Es biju aizgājusi tur, kur parasti neiet, un biju atgriezusies ar laupījumu.
Kopš tā laika es spēlēju regulāri, bet ne vairāk kā divas reizes nedēļā, tikai tad, kad jūtos mierīga un koncentrēta. Mana iecienītākā vieta joprojām ir vavada kazino lv, jo tā man atgādina to lidostas rītu – gaismu, kafijas smaržu, sajūtu, ka viss ir iespējams. Es laimēju dažreiz, zaudēju dažreiz, bet katru reizi, kad atveru to vietni, es atceros, kā es sēdēju stikla zālē, skatījos uz lidmašīnām un sapratu, ka pat man, četrdesmit piecus gadus vecai apsardzes darbiniecei ar kaķi un šķiršanos aiz muguras, var uzsmaidīt veiksme. Tā ir spēcīga sajūta. Tā liek justies, ka pasaule vēl nav pateikusi pēdējo vārdu. Ka rītdienas reiss var kavēties, bet tas var būt labākais kavējums tavā mūžā. Tāpēc es saku – ja tev ir garlaicīgi, ja tev ir stunda, ko nogalināt, ja tu jūties mazliet drosmīgs, pamēģini. Bet tikai uz saviem noteikumiem. Tikai ar naudu, ko esi gatavs zaudēt. Un, kad laimests atnāk – neaizmirsti, ka tā nav tikai nauda. Tā ir zīme, ka dzīve tev smaida. Un, ziniet, tas ir vērtīgāk par jebkuru džekpotu.